Geschiedenis

Hoe het in 1953 begon

Onze vereniging is opgericht in 1953 vanuit de personeelsvereniging van de NV Spanjaard. De toenmalige tuinman van Spanjaard verzamelde een aantal medewerkers om zich heen en ging zelf stekken van dahlia’s kopen en aan enkele personeelsleden, die over een stukje tuin beschikten, uitdelen. Na verloop van tijd werden de stekken zelfs opgekweekt onder de lichtkoepel van het bedrijf en zie daar; de Dahliavereniging was geboren. In 1964 is de Dahliavereniging opgegaan in een nieuwe algemene vereniging, waarbij niet alleen dahlia’s werden gekweekt maar ook andere bloemen en planten de aandacht kregen. Na de sluiting van de Spanjaardfabriek in 1973 als gevolg van een aantal slechte jaren van productie en overnames, is de algemene bloemenvereniging FLORALIA een feit geworden. Voor 1968 was de vereniging een onderdeel van de personeelsvereniging van de NV Spanjaard met als kerntaken het stekken en laten opgroeien van dahlia’s. Hoogtepunt was ieder jaar de dahliatentoonstelling. Na 1968 is de vereniging zelfstandig doorgegaan met niet alleen het kweken van dahlia’s maar ook chrysanten, zomerbloemen, vaste planten, perkplanten en kalebassen werden toegevoegd. Zowel door de inwoners van Borne als ver daarbuiten worden deze sindsdien afgenomen. Vanaf 1968 vormen de Open Dagen van Floralia in september een hoogtepunt voor de vereniging. Deze dagen zijn niet alleen een begrip voor de inwoners van Borne maar ook velen uit omliggende plaatsen weten de weg naar de tuinen van Floralia te vinden om te genieten van de kleurrijke bloemenpracht en alles wat eromheen wordt georganiseerd.

Floralia Borne blij met de nieuwe stek

De bloemenvereniging Floralia moest verhuizen in verband met aanleg van de Zuidelijke Randweg. Het geplande tracé van de nieuwe randweg liep dwars door de oude tuin. De club is met medewerking van de gemeente Borne verhuisd naar het begin van de Twickelerblokweg, nr. 8a. Floralia heeft daar 6200 vierkante meter in erfpacht. Daardoor kunnen we meer activiteiten, ook voor de jeugd, gaan organiseren.

De oude stek

In de kantine van Floralia wordt duidelijk dat de oude plek zeker niet helemaal vergeten is. Overal aan de muur hangen fotocollages van het oude gebouw.

Actieve club

De vereniging telt inmiddels driehonderd leden en veertig vrijwilligers. Een actieve club dus. Alle medewerkers aan de tuin zijn vrijwilligers die in hun vrije tijd samen de tuin onderhouden. Het hele jaar door wordt er in de tuinen gekweekt en verspeend, getimmerd, geschoffeld, geharkt en als de planten bloeien, boeketten gemaakt. Er is een grote ruimte naast de kantine, de serre, voor workshops en tentoonstellingen. Verder bevinden zich op het terrein van Floralia de bijgebouwen en een grote kas. In de bijgebouwen worden de houten producten en het tuinhout opgeslagen. De vrijwilligers maken alles zelf.